StartseiteBestuurAgendaActiviteitenActualiteitenBerichtenInternationale ContactenEFOSHOVO NederlandDonateursContactLinks

Internationale Contacten:

Contacten

Contacten:

Maagdenburg - Groningen/Friesland/Drenthe

Wissend Wandern, Wandernd Lernen

Allgemein:

Startseite

Al sinds de jaren ’90 ontmoeten seniorstudenten uit Groningen/Friesland/Drenthe en Maagdenburg elkaar, in het begin jaarlijks, later om de twee jaar. Tijdens 3- of 4-daagse bezoeken wordt een interessant cultureel programma aangeboden dat veel ruimte laat voor persoonlijk contact tussen de deelnemers. De voertaal is Duits.


Bezoek aan Maagdenburg mei 2017

Van 16 tm 19 mei 2017 zijn we op bezoek geweest bij “Studieren ab 50” aan de Otto-von-Guericke-Universität in Maagdenburg.
Het programma bestond uit:

• een presentatie van Projecten van “Studieren ab 50” en uitwisseling van ervaringen.

• Op de sporen van Luther: een excursie naar Lutherstadt Eisleben

• een rondrit door de Altmark met Hanzesteden Stendal (Mariënkerk, Winckelmannmuseum), Gardelegen en Salzwedel.

• de Jahrtausendturm: Een fantastische reis door de geschiedenis van wetenschap en techniek

• een lezing over de betekenis van Martin Luther voor de geschiedenis

Ontmoeting in Groningen in 2015

Van 28 april t/m 1 mei kwamen de Maagdeburger senioren op uitnodiging van de Vrienden van de Senioreanacademie in Groningen op bezoek.

Op het programma stonden:
- “400 jaar Rijksuniversiteit Groningen”, met een lezing van prof. Dr. Klaas van Berkel en een rondleiding door het Academiegebouw en het universiteitsmuseum door drs. Rolf ter Sluis.

- “Het Wierdenlandschap langs het Reitdiep”, excursie naar het Wierdenmuseum in Ezinge, rondleiding door het dorp en toelichting op het landschap in Aduarderzijl gevolgd door een lezing van Aafke Steenhuis auteur van o.a. “Stemmen van Groninger Dijken”

- “Oude Groninger kerken”, een excursie onder leiding van drs. Jochem Abbes langs drie oude kerken met een concert op iedere orgel en een bezoek aan Henk Helmantel in zijn atelier in Westeremden

- Cees Nooteboom’s boek ‚Allerzielen’. Een lezing van Dr. Henk Harbers met als thema “Vergangenheistbewältigung” met discussie.


» Programma [190 KB] in pdf-formaat.

Bezoek aan Maagdenburg in 2013

Gepland is een bezoek aan Maagdenburg van 28 t/m 31 mei 2013 waren we op bezoek in Maagdenburg.
Op het programma staan onder andere:
- een bezoek aan de stad Halle met rondleiding in de universiteit en de » Franckesche Stiftungen (sociaal –culturele instituties uit de 18e en 19e eeuw waarvan veel gebouwen bewaard gebleven zijn)
- een excursie naar Potsdam met bezichtiging van slot en park » Sanssouci van Frederik de Grote en een rondrit door de stad.

Voor verdere informatie zie de » flyer [134 KB] .

Ontmoeting in Groningen in 2011

In april 2011 was het de beurt aan de Groningers om een ontmoeting te organiseren.
Als thema kozen ze "Bitter und Süss", een seminar over Frederiksoord en Veenhuizen als interessante momenten van de Nederlandse sociale geschiedenis van de 19e eeuw.

Lees het » verslag [593 KB]